Senaste inläggen

Av Carina Jernberg - 9 februari 2017 16:30

Ugn 225 och det blir 20 stycken



14-16 dl specialvetemjöl                      blanda det mesta av mjölet med resterande ingredienser, arbeta den kraftigt 

1,5 dl socker                                        och låt den hellre va lite kladdig än för torr.

125gsmör, rumstempras i bitar              Jäs den 30 - 40 minuter. 

50g jäst                                              Ta sedan upp degen på bakbord och arbeta den för att dela den i 20 bitar.

2 tsk kardemummakärnor                      Lägg på bakplåtspapper på plåt och jäs bullarna i 30 - 40 minuter.

eller i pulverform efter smak                Vispa 2 äggulor med 1 - 2 msk mjölk och pensla bullarna lätt. Grädda i

1 ägg                                                   7 - 10 minuter. Lät svalna på galler.

5 dl37 grasig mjölk


Skålla, skala och 50 - 100 gram mandel, rosta den i ugn 175 grader eller i stekpanna kort.Hacka den grovt.

Skär toppen av bullarna och ta en gaffel och gröp ur bullarna.elvispa brödet med 0,6 dl mjölk.

Riv 200 - 250 gram mandelmassa och rör ner till jämn smet.( önskas sötare smet ha i en 0,5 dl strösocker.

Ha sedan i den hackade mandeln.

Fyll bullarna med fyllningen. En del vill istället fylla med vaniljkräm eller nutella, smaksak...

Vispa grädde och ha på efter eget tycke, på med locket och pudra med florsocker,,,NJUT


Med äggvitan som blev över kan du vispa hårt och sedan ha i 0,5 dlsocker och vispa på. Spritsa ut på bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 50 grader över natten och sedan utan värme övernästa dag.

Då har du maräng till någon efterrätt...  

ANNONS
Av Carina Jernberg - 9 februari 2017 16:30

Idag var vi 2 i köket och det var roligt.


Vi började med att baka pizzadeg.

1 pkt jäst                                          Lös upp jästen i vattnet och tillsätt resten, knåda till lagom deg.

5 dl ljummet vatten                            jäs 20 minuter ochbaka sen ut 2 bottnar påbakplåtspapper.

2 msk olja                                        Ugnen ska vara på225 grader.

2 tsk salt

2 tsk socker

2 msk bakpulver

10 - 12 dl mjöl


Sedan hackade vi en röd och en gul chili utan kärnorna, hackade också grön,röd,gul paprika efter tycke.

1 burk majs, 1 påse goudaost, 1 burk tacosås (hot), en smulad förpackning fetaost, 600 g köttfärs, 1 påse tacokrydda och inlagt rödlök.


Stek köttfärsen och i med tacokryddan,paprika, majs och chilin.

bred bottnarna med tacosåsen, fördela färsblandningen över, sprid sedan över inlagd rödlök och sist de 2 osterna.

Strö över lite oregano och grädda typ 10 minutereller tills du känner dig nöjd.

Skär i bitar och servera med sallad och vitlökstopping. Njut...        



ANNONS
Av Carina Jernberg - 23 januari 2017 21:33

Idag ville jag ha något annat än kakor till kvällsfikat.

Jag började med att baka en pizzadeg,

1pkt. jäst                                           Lös jästen i vattnet. Blanda ner resterade ingredienser. Jäs 20 minuter.

5dl. ljummet vatten                            Under tiden sätt på ugnen på 200 grader. Hacka 1 dl jordnötter och

2 msk olja                                          1 dl mörk choklad. Vispa 1 ägg.

2 tsk salt                                            Dela den färdig jästa degen i 2 delar och kavla ut dom på bakplåtspapper.

2 tsk socker                                        I mitten av den kavlade degen brer du ut chokladcremen, strör på lite av den

2msk bakpulver                                   hackade choklad/jordnöt. Vik/ fläta sedan som du gören bull längd.

10 - 12 dl mjöl                                   Pensla och strö lite av de hackade ingredienserna, Grädda i nedre delen av ugnen

1 dl jordnötter                                    i 10 - 20 minuter. Låt svalna lite och skär i sneda skivor och njut...      

1 dl mörk choklad

1 ägg

1 burk spread choklad med caramellsmak

finns att köpa på lidl.

Av Carina Jernberg - 2 december 2016 12:04

Idag gjorde jag min egna "kycklingpytt" till lunch. 


ingredienser ( ganska många)


Rödlök, champinjoner färska och kyckling fräses i gryta.

Krydda med färsk vitlök,salt, peppar, paprikapeppar, sambal oelke och nått stänk citron.

Koka den pasta du vill ha, jag tog far falle.Låt den rinna av i durkslaget.

Häll på grädde eller creme fraiche, det är smaksak. Jag tog grädde, jag använde fetaost, parmesan och kavat.

Häll på pastan, rör om och njut...Alla ingredienser tillförs efter egen smak.

 



Mat

Av Carina Jernberg - 27 november 2016 20:22

Hejsan

Idag har vi varit ner på julskyltning med stor del av min familj. Det var blåsigt och inget speciellt att se.

Men vi fick umgås och fika lite och det var ju hela grejen.

Sedan lagade jag en sen middag som blev populär,

Jag oljade en plåt och satt ugnen på 225 grader.

Fyllde den med råa och ansade grönsaker, potatis, morot, palsternacka, rödlök, vitlöksklyftor,champinjoner, brysselkål,

tomat och kryddade med timjan, paprika, svartpeppar och på med lite mer olja.


Jag fyllde en ytterfile med gorgonzola och kryddade med salt, svartpeppar, och paprika. stekte yta i stekpanna och sedan färdigt i ugn.

Stekte lök och kantareller, la dem i botten. Skivade filen och la ovanpå,på med creme freiche smaksatt med chilipaprika. På med lite extra bitar söt paprika.

Över detta täcktes med riven ost och hällde grädde över. In i ugnen mot slutet innan grönsakernaär klar. Sänk ugnen till 175 grader. Njut


     

Av Carina Jernberg - 21 november 2016 16:59

Hejsan...nu var det ett tag sen jag skrev nått.

Fantasin i köket kan svårt ibland. Men min dag i köket gick hem.


Jag stekte röd lök och kantareller, kryddade lite. La deti botten på formen.

Stekte kryddad fläskfilebitar som var bankade och la dom ovanpå lök o kantarellerna.

Hällde grädde och lite soya i stekpannan, vispade och hällde över fläskfilen.

På med fetaost, grillad paprika och valfri ost. in i ugnen.

Till detta serverade jag strips. Superb...

Av Carina Jernberg - 21 november 2016 16:59

Hejsan...nu var det ett tag sen jag skrev nått.

Fantasin i köket kan svårt ibland. Men min dag i köket gick hem.


Jag stekte röd lök och kantareller, kryddade lite. La deti botten på formen.

Stekte kryddad fläskfilebitar som var bankade och la dom ovanpå lök o kantarellerna.

Hällde grädde och lite soya i stekpannan, vispade och hällde över fläskfilen.

På med fetaost, grillad paprika och valfri ost. in i ugnen.

Till detta serverade jag strips. Superb...

Av Carina Jernberg - 31 oktober 2016 20:51

Ibland är det svårt för andra att veta eller se på andra hur dom mår.

Ibland får man kommentarer av andra som

" men du som ser så pigg och kry ut" eller " vilken lång semester du haft som sjukskriven".

En del pratar om en bakom ryggen eller har sina tankar om en. Som

" Inte kan hen va sjuk som gör saker hela tiden" eller " Typiskt att bli sjukskriven när sommaren kommer"


Ja det kan man ju gå runt och tycka. fast det är jävligt dålig stil att ha förutfattade meningar om andra.

Men en dag kanske ni är i samma sits och då vaknar ni upp helt plötsligt då det handlar om er, då blir det en annan sak.

Jag har ett flertal vänner som ni aldrig skulle tro var sjuk.


Jag ska berätta en historia om mig själv lite kort.

Jag har aldrig trott mig kunnat "gå in i väggen". Jag har inte alltid förstått vissa sjukdomar. Jag är den som drar mig för att fråga hur andra mår.

Jag har legat i 100 % i hela mitt liv. Jobbat så mycket som möjligt, skulle hjälpa allt och alla, hinna med så mycket som möjligt under så kort tid som möjligt osv.

Jag hade inte tid att vara sjuk, kunde aldrig vara ledig utan ångest av "vad jag missat att göra" på ex, jobbet.

Semester var onödigt.

Jag räknade ut allt med "hur mycket jag kunde göra på kortast tid"och smög inte lite mer eftersom. När jag var sjuk åt jag alvedon och tyckte att jobba kunde jag ändå,

Det var ändå ingen stress och jag skötte det jag skulle. Tyckte det var toppen att jag inte behövde sova så många timmar.

I mitt privatliv började jag glömma bort tider jag bokat eller fått, vad jag skulle köpa då jag klev in i affärer, glömde vad jag skulle göra då jag klev in i ett rum, var jag ställt bilen osv.

Skojade bort det med att "det hör till Åldern"

Pratade om 20 saker samtidigt och svarade innan folk pratat klart.

Olika känslor fanns inte för mig, allt var lika. Hade inte tid att känna efter.

Men så kom den där dagen, när fler saker i livet spelade in kanske från hela livet.

Något litet ord tog hål på min bubbla och 47 år kom över mig. Gissa om det blev en omställning.

Jag har varit hemma ett halvår nu och det har varit en "berg och dal bana".

En del saker har kommit över mig på gott och ont, en del saker har jag missat och mitt minne är inte bättre än.

Jag sover dåligt och haft svårt att anpassa mig till att vara hemma och ibland göra ingenting. Har fortfarande inte kommit så långt på vägen och är "trött på att vara hemma" , " trött på att vänta på resultat" osv.

Men mest trött på folk som tror att jag är hemma för skojs skull, att jag glider runt och har det bra. Hur en del tittar på mig och undrar vad som är fel på mig, är hon lat, varför jag är hemma osv.

Visst har jag varit på saker under sommaren,sett sommaren på ett annat sätt, stannat upp och gjort ingenting,

varit med mig själv, haft mer tid för min familj.

Men min rehabilitering för att komma tillbaka har fan inte varit kul, inte kunnat göra vad jag velat, hållt mig nära hemmet, passat tider, vara inne viss tid, lärt om, insett saker jag helst skulle sluppit, valt bort mycket osv.

Jag tänker ofta på att jag skulle viljat haft detta ogjort, tackat nej till en fortsättning.

Hade jag vetat hur denna resa blev och är så skulle jag hoppat av tåget för längesen och ångat på i min vanliga livsstil.

Men jag är väldigt tacksam för dom som stått ut med mig genom åren och framförallt mina barn. Tack till min Jenny som varit med på resan och Mia som varit med nästan hela livet.

Ibland tänker jag på saker och människor som jag har analyserat sönder och det gör mig ont.

En del av allt detta har gått att reparera och en del har gått förlorat men livet går vidare och jag gör det bästa av det som är nu och framåt. Jag skulle kunna fortsätta och göra en bok av denna historia, gå in på detaljer men väljer att stanna här och nu.

Presentation


Lite av varje kommer upp i min blogg

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Carina Jernberg med Blogkeen
Följ Carina Jernberg med Bloglovin'

skriv in tips...

Skriv om dig själv...


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se